Takaisin     Takaisin etusivu

Kantaa 29.7.2010

Kansanedustaja Risto Kuisma ( sd ) vaatii:

SAVUSTA NOOTTI VENÄJÄLLE

Ulkoministeriön on esitettävä nootti Venäjälle savuhaitoista. Savua ja pienhiukkasia on levinnyt rajan yli Venäjältä jo viikon ajan: Tilanne on koko ajan huonontunut. Ilman pienhiukkasten määrä on monikymmenkertaistunut. Kaakonkulmalla savun haju on voimakas ja savu rajoittaa merkittävästi näkyvyyttä. Pienhiukkaset ovat terveydelle vaarallisia ja aiheuttavat hengityselin sairauksista kärsiville ja allergikoille jo nyt huomattavaa terveydellistä haittaa. Myös terveiden ihmisten ulkonaolo on muodostunut kaakonkulmalla epämiellyttäväksi. Haitat ja pienhiukkaset leviävät lievempinä, mutta terveydelle haitallisena, jo Uudellemaalle ja myös pääkaupunkiseudulle

Venäjältä Suomen puolelle leviävät savuhaitat ovat kaakonkulmalla lähes joka kesäinen ilmiö. Venäläisen tavan mukaan maastopaloja ei aktiivisesti sammuteta, jos ne eivät aiheuta merkittävää uhkaa omaisuudelle tai asutukselle. Venäjällä maastopalojen torjuntaa käytetään liian vähäisiä voimavaroja. Ilmeisesti pienhiukkasten aiheuttamaan terveyshaittaan ei panna painoa.

Kun savuhaitat uhkaavat suomalaisten terveyttä, on ulkoministeriön vaadittava kiireellisesti Venäjältä selvitystä asiasta ja niistä toimista, joilla rajan yli leviävät savuhaitat poistetaan.

Risto Kuisma