Takaisin     Takaisin etusivu

Kurkistus 6.11.2009

Arkista puuhaa

Syksy on ollut kiireistä aikaa. Ylimääräisen kiireen on tuonut erityisesti Karjalan Liiton historiaprojekti. Olen historiatoimikunnan puheenjohtaja ja yksi teoksen kirjoittajista. Lueskelin pitkin kesää liiton arkistoaineistoa. Sitä on niin paljon, että syksyllä lukeminen ja tutkiminen vei kaikki liikenevän ajan. Lokakuussa kirjoitin ensimmäisen version historiatekstistä. Käsikirjoituksen ensimmäisen version määräaika on joulukuun 22 päivä. Kirja painetaan maaliskuussa ja julkistetaan huhtikuun alussa. Karjalan Liitto juhlii ensi vuonna 70-vuotista toimintaansa ja kirja liiton historiasta on yksi osa juhlavuotta.

Karjalaisuutta on viime viikkoina ollut muutenkin paljon elämässäni. Olen tänä vuonna vuoden karjalaisen pitäjä- ja kyläkirjan valitsija. Kirjoja on kaikkiaan 18. Lukemista on riittänyt. Kirjojen taso on yllättävän korkea. Valtaosa kirjoista on tehty talkoilla. Tekijöissä on kuitenkin ollut monesti sanankäytön ammattilaisia. Marraskuun 14 päivänä "Vuoden karjalainen kyläkirja" julkistetaan Karjala-talossa karjalaisilla kirjamarkkinoilla.

Muutkin luottamustehtävät, kuten Myllyhoitoyhdistyksen puheenjohtajuus ovat työllistäneet tavanomaista enemmän. Kotikunnan talousarvion teko ei ole ollut helppoa. Kunnanhallituksen puheejohtajana kunnan tehtävät omassa kunnassa ja sen ulkopuolella ovat työllistäneet minua lähes päivittäin. Kun syksyyn sattui pari ulkomaan matkaa, ovat päivät olleet kiireisiä. Ajoittain olen tuntenut itseni päätoimiseksi luottamustehtävien hoitajaksi. Välillä tuntuu, että luottamustehtäviä on liikaa. Olen huono sanomaan ei. Viimeksi päädyin SDP:n verotyöryhmän jäseneksi. Se kokoontuu joka toinen keskiiviikko klo 07.30. Työryhmän työ on kiinnostava ja mielenkiintoinen. Verotus on alue, josta olen ollut kiinnostunut jo 1980-luvulta lähtien. Olen myös juristina hoitanut veroasioita.

Työn ja luottamustehtävien lisäksi aikaa olisi löydettävä perheelle, kuntoiluun ja muuhun arkiseen puuhaan. Tuija on viihtynyt pääosin mökillä. Viime talvella peruskorjattu mökki Virolahdella on nyt viihtyisä ja ajanmukainen kakkosasunto. Kaunis luonto ja erityisesti meri vetää puoleensa. Mökki on myös Anni-Alisan, 6 v, ja Juuson , 4 v , suosikkipaikka.

Risto Kuisma