Takaisin     Takaisin etusivu

Kurkistus 23.2.2011

Köyhyys vastaan "vihreys"

Ajoittain tuntuu, että ne, jotka eniten mainostavat olevansa "vihreitä", ovat suurimpia saastuttajia. Olen alkanut suhtautua kielteisesti tuotteisiin ja tavaroihin, joita mainostetaan ympäristö-, ilmasto-, luonto- ym ystävällisenä. Usein totuus on päinvastainen.

Kun ympäristön suojeluun on jaossa paljon löysää yhteiskunnan rahaa, se on synnyttänyt laajan kansallisen ja kansainvälisen "liiketoiminnan". Tuo liiketoiminta ei ole aina, oikeaa, tervettä liiketoimintaa, vaan verorahojen kuppausta. Se ei aina auta ympäristöä edes vähääkään ja usein ympäristövaikutukset ovat marginaalisia. Monet tuet johtavat jopa ympäristön kannalta huonompiin ratkaisuihin.

Tuulivoima tuntuu hyvältä. Totuus on kuitenkin toinen. Tuulivoimalla tuotettu energia ei ratkaise millään tavoin ilmastomuutosta. Tuulivoiman tuottama energia on kilpailukykyinen vain verotuella. Tuulivoiman rakentaminen eli jättiläissuuret perustukset, tornit ja laitteiden valmistus vievät niin paljon energiaa ja luonnonvaroja suhteessa niiden tuottamaan energiaan, ettei niiden suurimittainen rakentaminen ole järkevää. Tuulivoiman aiheuttama melu ja esteettinen haitta on merkittävä. Ne myös silpovat lintuja. Ei ihme, että kukaan ei halua ympäristöönsä tuulivoimaloita. Tuulivoimapuistot ovat irvokas nimitys. Nuo hirvityskentät ovat kaikin puolin puiston vastakohtia.

Uusiutuva energia on karmea termi. Sen nimissä poltetaan viljaa, vaikka maailmassa on paheneva nälänhätä. Sen nimissä poltetaan verotuen avulla arvokasta puuta, jolle olisi muuta parempaa käyttöä. Sen nimissä hävitetään arvokasta luontoa. Sen nimissä viljelyspeltoja käytetään erilaisten "energiakasvien" viljelyyn, vaikka maailmassa nälänhätä kasvaa.

Maailman suurin ja todellisin ongelma on köyhyys ja nälänhätä, joihin yhdistyy maapallon ylikansoitus. Köyhyyden poistamiseen tulisi keskittää kaikki ylimääräiset julkiset varat. Jos köyhyys ja nälänhätä poistettaisiin ja niistä johtuva maapallon kaksi, kolme kertaa liian suuri väestö samalla pienenisi, ratkeisivat siinä sivussa myös ilmasto- ja ympäristöongelmat. Samalla myös valtaosa sotien syistä häviäisi.

Pois muodin mukaisista ilmasto-, ympäristö- ym hömpötyksistä ja todellisiin ongelmiin ja niiden syihin: Pois köyhyys niin muut ongelmat ratkeavat itsestään.

Risto Kuisma

kansanedustaja (sd)
oikeustieteen kandidaatti