Takaisin     Takaisin etusivu

Viikkokurkistus 7.2.2007

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen. Kerron myös viikon henkilöstä.

MISSÄ AVOIMUUS VENÄJÄN POLITIIKASSA?

Suomen suhteet Venäjään eivät ole niin avoimet ja mutkattomat kuin pitäisi olla. Kanssakäyminen ei perustu tasa-arvoisuuteen. Suomen Venäjän politiikka on hyssyttelyä, jossa vaikeista asioista ei puhuta. Ei puhuta ainakaan avoimesti eikä uskalleta vaatia virheiden ja epäkohtien korjaamista.

Kouriintuntuva esimerkki huonosta Venäjän politiikasta on Kaakkois- Suomen rekkaruuhkat. Syy on Venäjän tullissa, mutta ongelmat Suomessa. Ne ovat jatkuneet jo yli kymmenen vuotta. Suomi on hoitanut seurauksia eikä ongelman syytä. Niin aiotaan jatkaa edelleen ja rakentaa parkkipaikkoja venäläisille rekoille. Rekkajonot kuuluisivat Venäjän puolelle; Venäjän tullin eteen. Siellä on tilaa jonottaa ja tilaa rakentaa lisää parkkipaikkoja. Miksi jonot eivät ole siellä, vaan Suomen maanteillä. Jos jonojen syy olisi Suomen tullissa, eivät jonot olisi Venäjän puolella, vaan Suomessa. Suomella on mahdollisuus siirtää jonot Venäjän puolelle yksipuolisesti, jos Suomen arvovalta ei riitä normaaliin ratkaisuun. Ratkaisua, jossa jonotilanteessa ei lasketa lisää rekkoja Suomen puolelle, ei ole uskallettu käyttää, tuskin edes venäläisille esittää. Miksi?

Suomen ja Venäjän välisessä kuorma-autoliikenteessä pitäisi sopimusten mukaan kuljetukset jakaantua puoliksi maiden välillä. Nyt tilanne on Venäjän hyväksi 9-1. Miksi? Venäläiset ovat johdonmukaisesti savustaneet suomalaiset pois markkinoilta. Miksi Suomi ei ole puuttunut asiaan ja estänyt sopimatonta toimintaa?

Venäläiset rekat kuluttavat Suomen teitä, mutta eivät maksa siitä mitään, kuten suomalaiset. Venäläisillä on poikkeuslupa tuoda mukanaan tarvitsemansa halpa polttoaine. Liikenneministeriö vastustaa henkeen ja vereen tiemaksuja venäläisille rekoille, vaikka niitä kannatetaan Suomessa hyvin laajasti ja niille ei ole mitään esteitä. Miksi?

Putinin aikana Venäjällä on kavennettu huomattavasti sananvapautta. Poliittisesta demokratiasta ei ole kuin kuoret jäljellä. Kansalaisjärjestöjen toiminta on tehty lähes mahdottomaksi. Poliittiset oikeudenkäynnit ovat palanneet Venäjän arkeen. Ihmisoikeudet ovat olemattomat esimerkiksi Tshetsheniassa ja Marin tasavallassa. Miksi Suomi ei kritikoi asiaa, kuten se tekee USA:n paljon pienempien ihmisoikeusloukkausten osalta. Miksi vaietaan?

Venäjä on meidän tärkein naapurimme . Olen itse vieraillut vuosikymmenien varrella Venäjällä ja aiemmin Neuvostoliitossa lukuisia kertoja. Olen tavannut siellä monia hienoja ihmisiä ja tutustunut heihin. Kuulun eduskunnan Venäjä ystävyysryhmään ja olen sen hallituksen jäsen. Venäjän politiikan pitäisi olla avointa. Venäläisten kanssa voi ja kannattaa puhua avoimesti epäkohdista ja ongelmista. Hyssyttelijöitä venäläiset eivät arvosta.

Viikon henkilö - Teuvo Kinnunen

Tutustuin juuri 70 vuotta täyttävään Teuvo Kinnuseen 1970-luvun alussa. Hän oli silloin kansanedustajaehdokas SDP:n listalla Kymen vaalipiirissä. Olimme silloin saman liiton, Paperiliiton, jäseniä. Hän oli Lappeenrannassa Kaukas OY:n autonkuljettaja ja minä Kuusankoskella Kymin OY:n vartija.

Muistan kun Teuvo toi vaalijulisteita tehtaalle Kuusankoskella. Eduskuntaan hän ei päässyt. Työmiehelle se oli vaikeaa silloin ja on myös nyt. Tapasimme niinä vuosina usein Kymen sos.dem. piirin toiminnassa, jossa molemmat olimme aktiivisesti mukana. Myöhemmin olemme kohdanneet lukuisissa SDP:n puoluekokouksissa ja muissa tilaisuuksissa.

Teuvo Kinnunen on tällä hetkellä Lappeenrannan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja. Hän on ollut valtuustossa yhtäjaksoisesti vuodesta 1964 lähtien eli peräti 43 vuotta; Aluksi Lauritsalan kauppalanvaltuustossa ja kuntien yhtyessä sitten Lappeenrannan valtuustossa. Hänellä on luonnollisesti ollut vuosikymmenien varrella lukemattomia muita kunnallisia, maakunnallisia ja SDP:n luottamustehtäviä. Teuvo Kinnunen on synnynnäinen poliitikko. Mökkeilyn ohella hän harrastaa nykyään penkkiurheilua ja on tuttu näky kotikaupungin SaiPan jääkiekkoliigan otteluissa. Parhaimmat onnittelut veteraanille.